Handmassage

Een handmassage volgens de methode van Tactiel Stimulering is een massage waarbij beide handen in ongeveer 15 minuten op een zachte en liefdevolle manier worden aangeraakt en ingewreven met olie.

Een handmassage is een mooie en laagdrempelige manier om te ontspannen en contact te maken. De handen worden weer lekker zacht, soepel en warm. Daarnaast zorgt deze zachte, liefdevolle manier van aanraken ervoor dat mensen weer nieuwsgierig worden en contact gaan zoeken.

Warme aandacht zonder woorden
Soms weet je als verzorger, mantelzorger of familielid even niet meer wat je moet zeggen om een ander te troosten, op te beuren of gewoon contact te maken met die ander. Door het geven van een handmassage kun je zonder woorden laten weten dat je er bent voor je vader, moeder, dochter, zoon, vriendin, cliënt. Zachte, liefdevolle aanraking zegt genoeg. Het is warme aandacht zonder woorden; je laat voelen dat je er bent voor de ander. Je kunt een moment van rust en ontspanning bieden in een misschien hectische of moeilijke tijd.

Tactiel Stimulering
Geef je een massage van de handen volgens de methode Tactiel Stimulering dan wordt in de hersenen het hormoon 
oxytocine aangemaakt. Dit hormoon wordt ook wel het hormoon van ‘rust, verbondenheid en herstel’ genoemd. Het heeft vele positieve effecten op zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid. Doordat de massage voor ontspanning zorgt, kunnen noodzakelijke (medische) handelingen als minder pijnlijk worden ervaren. 

Dit onderzoek met betrekking tot handmassage in een verpleeghuis voor ouderen toont aan dat bewoners met chronische pijn na vier weken massage beduidend minder pijn ervoeren. Mede om deze reden worden handmassage steeds meer gebruikt in zorginstellingen, ziekenhuizen, verpleeghuizen en hospices.

Hoe gaat het in zijn werk
Een handmassage duurt ongeveer 15 minuten. In die tijd worden je handen één voor één gemasseerd volgens de methode Tactiel Stimulering. Dit betekent dat de massage met een bepaalde druk, in een bepaald tempo en een vaste volgorde wordt uitgevoerd.

Je handen liggen op een lekkere zachte handdoek op een tafel,  op schoot, het blad van een rolstoel, kortom op een plaats die fijn voelt voor zowel de masseur als de ontvanger van de massage.

Zelf gebruik oliën van doTerra of Chi voor de massage. Ik warm de basisolie (een vette plantenolie) een beetje op en verrijk die met een druppel essentiële olie. Alle oliën van doTerra en Chi zijn 100% natuurlijk en hebben ieder een specifieke werking. Samen met de ontvanger kies ik een olie die bij de cliënt en zijn/haar situatie op dat moment past.

Terwijl de ene hand gemasseerd wordt, rust de andere hand lekker onder de zachte, warme handdoek. Als beide handen gemasseerd zijn, wrijf ik de nog niet door de huid opgenomen olie eraf met de handdoek en kunnen de zachte, warme, ontspannen handen weer gebruikt worden voor wat je ook maar wil gaan doen.

Wat jij kunt doen
Zou het niet mooi zijn als jij jezelf kunt trakteren op een ontspannende, rustgevende en verzorgende handmassage? Of deze kunt geven aan de cliënten op je werk. Of wat dacht je van een kwaliteitsmoment met je vader, kind of cliënt. Contact maken zonder woorden, een heerlijk moment van rust creëren, verbinding voelen en ontspanning geven.

Dat is allemaal mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld:

  • een afspraak maken voor een handmassage voor jezelf
  • iemand een handmassage cadeau geven middels een tegoedbon
  • jezelf opgeven voor een workshop handmassage,
  • een workshop handmassage organiseren bij jou op het werk,
  • mij uitnodigen om handmassages te geven aan jouw en je collega’s of je cliënten.

Wil je meer informatie over een van deze mogelijkheden? Neem contact op!